We laten onderstaande begrippen nog een keer de revue passeren
Genormaliseerde REV, WACC, EBIT, EBITDA, winst per aandeel, ETF’s, Selectiecriteria
Genormaliseerde Rentabiliteit Eigen vermogen (REV). Onze database bevat gerapporteerde en genormaliseerde cijfers van jaarrekeningen. Bij het normaliseren reconstrueren wij het bedrag aan middelen dat in de vorm van aandelenkapitaal en ingehouden winsten aan het management is toevertrouwd en wat daarmee als business is verdiend. https://www.vanslingerlandt.com/hoe-dan/#rekenmodel. Het normaliseren is een vak apart en arbeidsintensief.
EBIT (earnings before interest en taxes) en EBITDA ( earnings before interest taxes depreciation en amortisation) zijn maatstaven die dicht bij de gerapporteerde cijfers blijven, maar wel voorbij gaan aan de financiering, belastingen, afschrijvingen en amortisatie. Op basis van een vermenigvuldigingfactor die in vergelijkbare bedrijven gebruikt wordt zou dan een relatieve over-/onderwaardering berekend kunnen worden.
WACC (Weighted Average Cost of Capital)
Naast het eigen vermogen van een onderneming heeft het management meerdere bronnen van financiering zoals bv rentedragend vreemd vermogen. De WACC is de gemiddelde kapitaalkostenvoet van het Eigen Vermogen en rentedragend vreemd vermogen. Om tot een inschatting te komen van de toekomstige WACC zijn publiek beschikbare gegevens zoals jaarrekeningen alleen voor ons onvoldoende. Het management van een onderneming heeft voor de berekening van de WACC wel de nodige gegevens. Wij beleggen in een onderneming als sprake is van een conservatieve financiering en voorkomen daarmee te scherp aan de wind te zeilen.
Winst per aandeel
Een simpele maar daarom ook gevaarlijke manier van waarderen. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat de REV=cost of capital, dus geen waardecreatie. Prachtige bedrijven met een REV>cost of capital lijken op basis van het aantal keer de wpa altijd overgewaardeerd en waarde vernietigende bedrijven met een REV<cost capital lijken goedkoop.
ETF’s (exchange traded funds)
Als je zonder extra werk en tegen minimale kosten wil beleggen dan kan je beleggen in ETF’s voor een per definitie gemiddeld resultaat maar dan wel op voorwaarde dat je niet op een verkeerd moment in-/uitstapt. Meestal wordt te hoog ingestapt en wordt daarna tevergeefs gewacht op een nog hogere koers. Zonde.
Selectiecriteria
Beleggen is geen exacte wetenschap. Daarom hebben wij naast een cijfermatige waardering ook een aantal selectiecriteria waaraan voldaan moet worden. Bij de koop van een bedrijf nemen we ook nog eens een veiligheidsmarge van 6% bovenop de cost of capital. En in de portefeuille hanteren we een zekere spreiding.
Gegevens worden informatie door ordening.
Veel beginnende beleggers zijn sponsen. Zij stoppen zich vol met gegevens uit allerlei bronnen. En dan komt er een moment waarop ze zich comfortabel voelen om tot een koop-/verkoop van een aandeel over te gaan. Voor ons worden gegeven informatie door ordening.
Succes met onze database, rekenmodel en selectiecriteria.