We gaan nu verder in op de discontofactor bij het waarderen van een onderneming.
Berekening discontovoet (soort inflatie- en risicovergoeding)
Historisch onderzoek laat zien dat een aandeelhouder gecompenseerd wil worden voor de risicoloze opbrengst van staatsobligaties en voor het risico door te investeren in een onderneming van zo’n 9% samen. Wij rekenen op dit moment met een disconto van 6-9%.
Terugrekenen disconto factor op basis van historische Beurs-/Boekwaarde en Koers-/Winst verhoudingen
In een eerdere post op Linkedin haalden we Stern Stewart & Co aan. “Earnings per share and growth of earnings per share are misleading measures of corporate performance.” We gaan proberen om toch iets te doen met de vuistregel om een onderneming te waarderen op aantal keren de winst. We gaan daarvoor kijken naar het Eigen Vermogen van de onderneming aan het einde van een periode van 10 jaar en de winst die daarmee het jaar daarop gemaakt gaat worden. We verwijzen ook naar https://www.vanslingerlandt.com/werkgrafiek
In onderstaande berekening bedraagt het Eigen Vermogen aan het eind van 10de jaar 523.38 en de winst het jaar daarna 94.21. Voor ondernemingen met redelijk consistente bedrijfsresultaten kijken wij vervolgens naar historische beurs-/boekwaarden en koers-/winst verhoudingen.
We rekenen vervolgens terug wat de onderneming waard zou zijn op basis het eigen vermogen na 10 jaar en de winst het jaar daarna op basis van de hoogste BBW cq KW verhouding in de laatste 10 jaar. Daarna disconteren we die waarden en vergelijken die met de resultaten van ons rekenmodel https://www.vanslingerlandt.com/hoe-dan/#rekenmodel
Hieronder Heineken als voorbeeld.
Bij een disconto van 6% berekenen wij een waarde (=verkopen vanaf) van 105.17. Dat is redelijk dicht in de buurt van een waarde van 105.70 in het referentiekader gebaseerd op een Eigen Vermogen na 10 jaar vermenigvuldigd met de hoogste BBW van de laatste 10 jaar (verkopen obv REV-BBW) en een waarde van 100.66 gebaseerd op de winst voor het elfde jaar vermenigvuldigd met de hoogste K/W (verkopen obv REV-KW) van de laatste 10 jaar.
NB om ons te beschermen tegen inschattingsfouten hanteren we bij aankoop een extra marge van 6%. In het geval van Heineken kopen we ergens rond 60. Neem je genoegen met een toekomstig rendement van tenminste 12% dan betaal 60.64. Wil je nog lager gaan dan zou je de boot kunnen missen.
Volgende keer 10 keer de winst ETF’s etc.