Dat geldt voor een gezinshuishouding, een bedrijfshuishouding en een volkshuishouding. Winst en groei van kapitaal is daarbij maar één van de mogelijkheden.
Het kapitaal van een onderneming bestaat uit aandelenkapitaal, ingehouden winsten en rentedragend vreemd vermogen. Hoe het management met deze middelen omgaat is bepalend voor de waarde van een onderneming.
Een bedrijf met een startkapitaal van 100, een Rentabiliteit Eigen Vermogen van 20% en volledige winstinhouding heeft na 10 jaar een Eigen Vermogen van meer dan 600. Wordt alle winst uitgekeerd dan bedraagt het Eigen Vermogen nog steeds 100.
REV en discontofactor
Toekomstige kasstromen van een onderneming worden contant gemaakt tegen een disconto dat op dit moment ligt tussen 6-9%. Bij een onderneming met een REV van 20% groeien ingehouden winsten ceteris paribus met 20% en uitgekeerde winsten met 6-9% (het gemiddelde van de markt). Voor een onderneming met een REV gelijk aan de discontovoet maakt het niet uit of winst wordt uitgekeerd of niet. Een onderneming met een REV lager dan de discontovoet neemt in waarde alleen maar toe door winstuitkering. Je blijft als aandeelhouder dan wel zitten met een waarde vernietigende onderneming
Keuze dividend, inkoop van aandelen en financiering
Bij beursgenoteerde ondernemingen zie je soms een keuzedividend. Wordt daarvoor gekozen dan is sprake van een soort mini emissie. Bij inkoop van aandelen wordt het belang van resterende aandeelhouders in het vermogen en resultaat groter. Vaak wordt de inkoop voor een groot deel gefinancierd met rentedragend vreemd vermogen. Dat geldt ook vaak voor bedrijven die een minimaal gelijkblijvend of liefst hoger dividend aan hun aandeelhouders toezeggen
We bepalen zelf wel wat we als aandeelhouders met de winst doen.
Dat heb ik meerdere keren op aandeelhouders gehoord. Ik denk dat dat het managen van een onderneming moeilijker maakt. Bovendien moet je bij een beurs/boekwaarde van bv 2, 1 aandeel kopen voor de prijs van 2 als je de winst wil herinvesteren in de onderneming. Bij een beurs/boekwaarde van <1 lijk je een koopje te hebben. Het resultaat is wel vaak dat je rommel koopt
Dividendrendement
Bij bedrijven met een hoge beurs/boekwaarde is bij een zelfde dividend het dividendrendement lager dan bij een bedrijf met een lage beurs/boekwaarde. Je blijft met dat hogere dividendrendement dan wel met een vaak slecht bedrijf zitten.
Wat is een bedrijf waard?
Bij gebrek aan een beurskoers biedt een berekening van de waarde van een onderneming op basis van toekomstige kasstromen wellicht een steun voor de dividendpolitiek.