Zalando
Met onze beleggersclubs maken wij maandelijks analyses van de bedrijven welke behoren tot onze 100 mooiste. Hieronder vind je de analyse van het Duitse bedrijf Zalando.
De selectiecriteria die onze beleggersclubs hanteren
Onze clubs zijn niet alleen op zoek naar bedrijven die meer dan gemiddeld winstgevend zijn en een belangrijk deel van de winst investeren in de business, maar zij willen ook 'rust' in de portefeuille. De vinkjes geven weer hoe het werk van de betreffende analist heeft uitgepakt, en door te klikken op een selectiecriterium word je doorverwezen naar de informatiebronnen.
We tailor your experience
Algemene bedrijfsinformatie
Zalando, de Europese marktleider in online schoenen- en kledingdistributie, bedient met succes een breed scala aan klanten in Europa, waaronder 51,2 miljoen actieve leden eind 2022. De activiteiten zijn divers, met een focus op online verkoop die goed is voor 82,4% van hun omzet, gevolgd door de exploitatie van de exclusieve verkoopsite “Lounge by Zalando” met 14,3%. De resterende 3,3% wordt ingenomen door andere activiteiten. Zalando ambieert groei binnen de Europese markt, met plannen om hun marktaandeel te verhogen van 10% naar 15%, vooral door uitbreiding in sportartikelen, kinder- en familiekleding, en B2B-diensten. Hun recente initiatief, ZEOS, biedt een logistiek netwerk aan andere merken en webshops, wat een strategische verschuiving naar kwaliteit en service benadrukt boven kwantiteit. Met geavanceerde tools zoals virtuele paskamers en gepersonaliseerde klantenservice via chat en aanbevelingssystemen, streeft Zalando naar efficiëntie en klanttevredenheid.
Kansen
Zalando staat er financieel gezond voor en lijkt goed gepositioneerd om te profiteren van de voortdurende groei in online kledingaankopen, die naar verwachting verder zal stijgen. Met een groeiende klantenbasis van 35 miljoen naar 50 miljoen actieve gebruikers in slechts enkele jaren, en een indrukwekkend assortiment van meer dan 5800 merken, heeft Zalando een stevige marktpositie verworven. Door uitbreiding van hun distributiecentra wordt de afstand tussen magazijn en klant verkleind, wat niet alleen lagere verzendkosten met zich meebrengt, maar ook de mogelijkheid biedt om bestellingen op dezelfde dag te bezorgen. Daarnaast versterkt de overname van 'Highsnobiety' in 2022 hun positie in streetwear en nieuwe luxe.
Risico's
Zalando moet rekening houden met nieuwe Europese digitale wetgeving die hun activiteiten kan beïnvloeden. De relatief lage marges en hoge marketingkosten, die aanzienlijk hoger zijn dan die van hun concurrent Asos, vormen financiële uitdagingen. De voortdurende concurrentie in de sector dwingt Zalando om zich te blijven onderscheiden door te investeren in kwaliteit en het aanbieden van meer luxeartikelen.